Για τα πανηγύρια

|

Από την στιγμή που βγήκαν οι κάμερες στα πανηγύρια, τελείωσαν τα γλέντια. Εκεί που μιλούσες με τον θεό έχοντας καταναλώσει μπόλικα τσίπουρα κάτω από τον Πλάτανο, να'σου ο μαλάκας με την κάμερα να καταγράψει την πιο προσωπική σου στιγμή. Τα πρώτα χρόνια με τις βιντεοκάμερες- εκεί στα μέσα του '80- προειδοποιούσες μία φορά τον κακομοίρη φιγουρατζή ότι αν συνεχίσει  να "τραβάει" θα βρει την κάμερα σε σημείο του σώματος που δεν θα ήθελε. 
Με τον καιρό όμως οι κάμερες έγιναν όσοι και οι κακομοίρηδες που δεν πηγαίνουν σε πανηγύρι για να συμμετέχουν σε μια ιεροτελεστία αντάμωσης και μύησης  αλλά για να λάβουν μέρος σε ένα τσίρκο. Όλοι έχουν κάμερες πλέον και αλλάζουν τους ρόλους κάμεραμαν και γελωτοποιού παίζοντας τον ρόλο του γλεντζέ. 
Έτσι λοιπόν από το ουσιαστικότερο δείγμα πολιτισμού που είχε η Ελλάδα τώρα πλέον έχει μόνο βιντεάκια στο youtube, στο facebook και στο twitter. Το πανηγύρι έγινε μόδα και αριβάρουν "τουρίστες", που μέχρι πριν 10 χρόνια άκουγαν παραδοσιακή μουσική και έβγαζαν σπυριά, διότι το πανηγύρι έγινε in. 
Είναι και το επάγγελμα του μουσικολόγου και ειδικού που έγινε καθεστώς τόσο μέσω σχολών όσο και μέσω τηλεόρασης με σοβαροφανείς μαλάκες που νομίζουν ότι η ανάλυση του τραγουδιού  και του χορού συντηρεί την παράδοση. Αντιθέτως την κάνει μουσειακό είδος και δεν την παραδίδει στην επόμενη γενιά ζωντανή αλλά σε κονσέρβα.
Με τον τρόπο αυτό χάθηκαν και οι κανόνες του πανηγυριού που διατηρούνταν επί αιώνες από γενιά σε γενιά. Τραγούδια που παίζονταν μόνο μία φορά στην έναρξη και στην ολοκλήρωση της αντάμωσης των χωριανών τώρα παίζονται συνεχώς και ασταμάτητα διότι έγιναν μόδα μέσω διαδικτύου.
Όσο για τους χορευτές, άστα να πάνε. Χάθηκε το προσωπικό στίγμα χορού του καθένα και τώρα βλέπουμε το Λύκειο Ελληνίδων να κάνει φιγούρες στα πλακόστρωτα των πλατειών. 
Όσο για τις "γυναίκες"αφήστε τα να πάνε. Το νυφοπάζαρο και το ξεχειλισμένο μπούστο που το "παίρνει η κάμερα" κάνει τον Φεζοδερβέναγα να κρυφτεί για πάντα στα βουνά και την Γενοβέφα να πέφτει στο ποτάμι. 


Νάτα τα πουλάκια μου!