Άσε το σουβλάκι και πιάσε Χατζιδάκι

|

Βλέποντας άχαρους Ευρωπαίους να χοροπηδάνε στο ρυθμό του Ζορμπά σε φωταγωγημένες ευρωπαϊκές πόλεις για άλλη μια φορά αποδεικνύεται  ότι μάς θεωρούν σαν φυλή ιθαγενών που δέχεται επίθεση στον καταυλισμό τους. Πάλι καλά που δεν φόρεσαν φουστανέλες και δεν κρατούσαν πλακάτ που να αναγράφουν "Save greek lovers". Τραγικές και γλυκανάλατες πορείες συμπαράστασης από ανθρώπους που τελικά δεν ξέρουν τι είναι αυτός εδώ ο τόπος. Βέβαια, βλέποντάς τους να κάνουν αυτές τις κωμικοτραγικές πράξεις συμπαράστασης καταλαβαίνει και ο πιο ηλίθιος ιθαγενής  ότι αυτό που εξάγαμε τόσα χρόνια ήταν το συρτάκι, το σουβλάκι, το καμάκι, το τζατζίκι, την χωριάτικη σαλάτα, τον μουσακά, το rooms to let και άλλα τραγελαφικά που κατασπαράξαν τον πολιτισμό που αυτή η χώρα βγάζει μέχρι και σήμερα. Δεν είμαστε μόνο πατσάς με σκορδοστούμπι, ούτε λαχανόπιτες και αυγοκομμένες μαγειρίτσες. Αυτά συνέφεραν τους φίλους Ευρωπαίους να μάς εκπροσωπούν. Ίσως γιατί τα ουσιαστικά που μας διαχώριζαν ως φυλή και μάς πήγαν 10 σκαλοπάτια πιο πάνω από τους εταίρους μας ήταν αδύνατο να μεταφραστούν σε οποιαδήποτε γλώσσα αλλά και αδύνατο να κατανοηθούν από αυτούς που μας θεωρούν σήμερα τους κρίμα της Ευρώπης.

2 σχόλια:

blackbedlam είπε...

Καλή σου μέρα.
Λοιπόν εκείνο που είναι να μας προβληματίσει, είναι πώς γίνεται να έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, να τα λέμε, να τα προβλέπουμε, αλλά να μην μπορούμε να πείσουμε.
Μερικές φορές λέω ότι είναι σαν να μιλάμε Ελληνικά, σε κάποιον που ξέρει μονάχα Τουμπουγαλέζικα.
Έτσι καταλήγω στο συμπέρασμα ότι πρέπει να μάθουμε Τουμπουγαλέζικα, για να μας καταλαβαίνουν.
Να μάθουμε πρώτα, να μάθουμε και να μάθουμε καλά, που να πάρει και να σηκώσει.
Έτσι που όταν μιλάμε να μην είναι για να ξεχωρίσουμε από τον κόσμο, αλλά για να σμίξουμε τον κόσμο, που λέει και ο ποιητής.

OXΙά είπε...

Ο ποιητής είναι για να γράφει ποιήματα. Ο αντάρτης για να καθαρίζει το τοπίο από τουμπουγαλέζους. Επιλέγεις πλευρά.

Νάτα τα πουλάκια μου!